Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2011 14:35 - За един феномен повече на север
Автор: speechless Категория: Политика   
Прочетен: 1497 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 30.07.2011 14:45


Преди време един приятел ми каза, че търпението на държавите е като търпението у хората – винаги достига един краен предел. Изобщо не знае колко е бил прав.

Сега Норвегия преживява един от най-драматичните моменти в новата си история – терористичните атаки преди седмица в близост до правителствени сгради в Осло и на остров Утоя. Изумителна е историческата цикличност на бедствията и сътресенията, не само в човешкия живот, но и в съществуването на цели държави.

Това, което се случва в Норвегия, е феномен сам по себе си. Но не мисля, че е феномен за процесите, които се случват и ще се случват в Скандинавия като цяло. Чувах от хората по улиците коментарите, че такова деяние е някак по-очаквано да се случи в Дания, но не и в Норвегия. Фоторепортерски снимки обикалят целия свят и стигат до “нас”. Дори и да не искаме! И след няколко месеца забравяме за тях, защото нова трагедия е приковала вниманието ни. Марита Стюркен казва, че “забравянето е необходимим компонент от паметта”.

Шведски феномен

Миналата година в Швеция се случи нещо изключително. На парламентарните избори през септември 2010 година, антиемигрантската партия “шведски демократи” (Sverigedemokraterna) си проправи път в парламента и вкара 20 депутати от общо 349 народни представители. Това беше изключителна новост в инак консервативното шведско общество. Журналист от шведското радио на среща с международни студенти по медии и комуникации от Стокхолмския университет сподели, че най-после нещо различно и ново се случва в Швеция. Има за какво да се пише, за какво да се говори, какво да се анализира. Чудех се как този човек, с професионалните си качества и представа за света, щеше да оцелее като парламентарен репортер в България, например? Опитах се да си го представя и признавам, че не успях. Та, у нас като че ли вече не е новина, че представители на “Атака” са обидили някой в Европарламента или техен лидер предизвиква масов бой пред джамия в центъра на европейска столица, или пък привърженици на ВМРО са ступали посред бял ден, пред телевизионна камера, граждани на верска основа.

В покрайнините на града

Край Стокхолм, има едно малко градче – Сьодертале (Sцdertдlje). Там живеят предимно и само емигранти – от различни култури и вероизповедания. На повечето от тях, децата им са родени в Швеция. В клас от по 25 човека, един швед си е като “перла в короната”.  Своебразен феномен беше, че голям процент от подкрепата за “шведските демократи” дойде именно от това градче. Е, това, ако не е парадокс на демокрацията? Важно е да се отбележи и фактът, че непосредствено след изборите, огромни протестни митинги срещу “шведските демократи” заля страната.

Шведите винаги са били неутрални, във войните и в позициите си. И днес са такива. Вероятно така и оцеляват по-добре. Темата за расизма и различния е изклютелно чувствителна. Винаги са много премерени и много деликатни, спазващи политическата коректност до втръсване. Макар че, веднъж успях да изтръгна признанието от един швед, че е дошло времето да се затворят границите и държавата да се опита да се погрижи за гражданите си вътре – шведите и емигрантите. И чак когато нещата се стабилизират, да ги отвори отново. Това признание е толкова искрено и лично, и толкова революционно от друга страна.

Кое е толкова необичайно, ще попитате?

“Спасителните операции” на народите и на държавите много наподобяват нов или подобрен план “Маршал”. Великите сили се карат, нападат, загиват хиляди. После се молят съюзниците, богатите държави със стабилни икономики, да отворят границите си и да приемат вълната от бедставащи и нуждаещи се и така до следващия път. В Швеция има огромни емигрантски вълни – финландци, турци, араби (иракчани, ливанци, тунизийци и др.), поляци, сърби. Техните деца са родени тук, те са шведски граждани. И колкото и да са интегрирани в обществото, имената им са различни и в някаква степен, те винаги ще останат различните. В средата на 19 век се наблюдава  и друг процес, огромен емигрантски поток от норвежци и шведи се установява в САЩ.

Феномен на север

Преди повече от половин година бях на лекция на един от най-известните професори по криминология в Стокхолмския университет – проф. Джерси Сарнеки, полски евреин, дошъл в Швеция заедно с родителите си през 1968 година. Лекцията му беше интересна. Той сподели два факта, с които изтъкна уникалността на тази “северна ширина”. По думите му, убийството на министър-председателя на Швеция Улоф Палме през 1986 година и на шведската външна министърка Анна Линд през 2003 година, отличавало Скандинавия от другите държави в Европа. Другите държави в Европа не убивали високопоставените си политици.

Замислих се. Моментално в съзнанието ми изникна убийството на сръбския премиер Зоран Джинджич през март 2003 година. И за Чаушеску се сетих (макар да е по-различна история), но признавам си, спомних си и за Андрей Луканов. Не зададох въпрос, изчаках да дойде почивката. И го попитах защо така мисли, ами убийството на Джинджич? Ами убийството на Луканов? Той ме погледна през очила и каза: “А, имате предвид надолу? Аз имах предвид в по-централна Европа”. Или нещо подобно беше отговорът. Може и да е казал, а там “на юг”.  Редно ли е да напомням, че след Освбождението на България до днес са убити 7 министър-председатели: Стефан Стамболов, Димитър Петков, Александър Стамболийски, Богдан Филов, Добри Божилов, Иван Багрянов и Андрей Луканов. Ако убийството на Палме и Линд са феномен на север, то “ние си имаме уникален феномен на юг”. За жалост!

ПРофилни ПРилики и/или съвпадения

Каква ли щеше да е Европа, ако норвежският премиер беше мишена на атаките отпреди няколко дни? Точно 25 години след ключовото убийството на Улоф Палме? Такава хипотеза, макар и смела, вероятно би могла да се дискутира.

Профилът на Йенс Столтенберг досущ се покрива с този на Палме. Столтенберг е роден в Осло в заможно семейство. Баща му е бил дипломат, съпругата му е дипломат в норвежското Външно министерство. Лидер е на Лейбъристката партия, бил е финансов министър, премиер в началото на хилядолетието, а от 2005 година отново е на този пост. Министър-председател е на богата и самостоятелна държава със силна икономика, идеален балансьор между т.нар. “Велики сили” днес.

Улоф Палме също бе роден в заможно семейство в Стокхолм, бил е лидер на социал-демократите, депутат, министър без портфейл,  министър на транспорта и комуникациите, образователен министър, министър-председател. Той провежда редица реформи, в социалната система и в Конституцията на страната. Критикувал е яростно САЩ за войната във Виетнам, диктатурата в Испания, нахлуването на СССР в Чехословакия по време на Прашката пролет… И в същото време е успявал да балансира умело между политиките на партньорите си в САЩ и в СССР.

Ами убийството на Анна Линд на ключовата дата 11 септември?  Тя беше наръгана от човек от сръбски произход, макар убийството й да не се смята за политическо. А бомбените атаки през декември 2010 година в Стокхолм, които станаха на метри от улица с името “Улоф Палме гатан”? За техен извършел беше посочен гражданинът Таймур Абдулвахаб Ал-Абдали, иракчанин,  натурализиран шведски гражданин от 1992 година. Някак изумителна поредица от съвпадения?

Но какъв е профилът на сегашния екзекутор Андерш Брайвик? Образован, млад мъж. Написал своя манифест на английски език и обяснил в детайли мотивите си за това деяние. Негови снимки с оръжие, военна униформа, масонски одежди, обиколиха всички новинарски сайтове и телевизии по света.  Виждайки неговите фотографиите, се сетих за думите на Уолтър Липман, който още през 1922 година пише: “Днес, фотографиите властват над въображението, вчера тази роля имаше писаното слово, а малко преди това – тази роля имаха речите”. Брайвик е използвал и трите форми за въздействие. Говорел е страстно и завладящо на срещите със своите сподвижници и съидейници. Описал е намеренията и мотивите си върху 1500 страници на език, който целият свят разбира, и днес неговите снимки и снимките от деянието му “властват” над въображението ни. Защото и да искаме, нямаме ресурс да си представим по-кървави кадри от тези.

Фактът е един – търпението на нациите е като при търпението у хората – в един момент достига своя лимит. Нито Норвегия, нито Швеция, нито Скандинавия ще бъдат същите вече. Очевидно е, че ксенофобска вълна отново залива Европа, като че ли историята се преповтаря циклично и някой се е заел да “изчисти Европа от марксисти, мултикултурни елити или може би от исляма”? Не разбирам само, защо винаги първо загиват невиинни граждани? И това феномен на север или на юг е?

*Статията е публикувана в електронното издание "Argumenti-bg.com"



Гласувай:
1



1. latestnews - Шведски демократи в Швеция не е само антисемитска партия
12.12.2016 07:21
Тя е против всичките емигранти. Като такава ми е странно защо Волен Сидеров я подкрепя. Той за тази партия е само "Черен Череп" за Трудов лагер.
цитирай
2. latestnews - Не знам защо давате за пример само Сьодертелйе.
12.12.2016 07:22
Всеки град си има емигрантско гето. в Малмьо е Русенгоурд, в Уддевалла е Долаберй. От там шведите ни гонят, ведно със социалните си служби и техните информаторки (какъвто е нашия случай)
цитирай
3. latestnews - Търпението на народа на Севера е овчо
12.12.2016 07:23
То ще продължи докато им ръсят помощи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: speechless
Категория: Лични дневници
Прочетен: 163984
Постинги: 58
Коментари: 191
Гласове: 533
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930