Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2009 18:18 - FaceLOOK-ът в политиката
Автор: speechless Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1145 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 18.10.2009 22:41


Страхотна мания ни е обзела напоследък с този facebook. Чак е плашещо, мощна пропаганда, зарибяване, „забавление”. Прилича си направо на виртуален психодиспансер – „разпускаме души, морно полагаме снага, смеем се на снимки, линкове, съобщения, бележки...Изобщо ни облъчва едно спокойствие, смях по недоразумение и смела вяра, че живеем, ама наистина много добре. Точно като „резидентите в психодиспансера”.

Във facebook е адски модерно да ставаш приятел с всевъзможен брой хора – известни, а и безизвестни, може да сте се видели за по веднъж, два пъти, но – „ставате приятели”. Виртуално „се сприятеляваме” с родителите си, с брат си, сестра си, роднините. Всеки поства статуси – какво е правил или ще прави, снимки от вечеринки, забави и какви ли не „живи свирки” (жива свирка на сръбски език значи музика на живо). Лошо няма, очевидно е, че сами сме избрали да бъдем публични и да е видна всяка наша проява.

И се събудих днес, по следобедно време, със следната мисъл(и) или по-скоро въпрос(и) – колко от нас наистина вярват, че като добавят някой политик, той става техен „приятел”. Факт е, че техните постинги са най-коментирани, все пак те имат над 2000 – 3000 „приятели”. Аз лично адски се забавлявам със сутрешните прозрения на Любен Дилов-син и с традиционно следобедните „дълбокомислия” на Емил Кошлуков. Е, и двамата не са ми приятели в реалния живот, но във виртуалния – сме се „сприятелили”.

Покрай всички новини за партийни конгреси и избори на председатели в нЕкои партии, се замислих за следното. Е, какво ли пишат в постингите си, какви ли линкове споделят, а какви ли бележки пишат Сергей Станишев, Иван Костов, Мартин Димитров, Бойко Борисов, Яне Янев, Красимир Каракачанов, Ахмед Доган, Симеон Сакскобургготски, Анастасия Мозер например? Не знам дали всички имат профили във facebook, но...

Предположенията ми са:

-    Сергей Станишев пише всяка сутрин – „Скъпи другари, днес е весел ден за българския цирк! Циркаджиите в парламента се увеличиха и вече не ми се налага да помня имена, всеки 2 е циркаджия, а и няма нужда да ходя на цирк – гледам си го всеки ден – пълен с номера – има акробати, еквилибристи, звероукротители, зверове - зайци, патки, тигри, кобили... Поства линковете, които пуска „Звездичката”, споделя dj-иските ремикси на „Една българска роза” и на „Моя страна”. Снимките му са предимно на мотор, липсва хубавата Елена, но все намира по някоя хубавица, а може и да не е хубава, а да е само Елена. В бележки пише точките, които планува да разисква на следващ партиен конгрес.

-    Иван Костов – Всяка сутрин спелува подбрани думички с буквата „р”, след това пуска поредното съобщение, че ще има заседание на комисията за контрол на ДАНС и споделя песен от саундтрака на филма „Танцуващият с вълци” в ремикс на „ДАНСинг с чакали”. Разпраща на „приятелите” си вместо сърца и целувки – теменужки, а в бележки – споделя лекциите си по политикономия от 1976 г. Хм, актуално, нали?   

-    Мартин Димитров – Всяка сутрин пише едно и също съобщение – „Трябва да се преактуализира държавния бюджет”, разпраща „повторни молби за приятелство”, а в бележките си - трактати на тема: „Не съм изгубил доверието на седесарите, не съм в сянката на бате Иван, подкрепете ме! Трогателно, бих казала, че това би могло да бъде наградено като една от най-добрите социални кампании, правени някога!

-    Бойко Борисов – Статусът на г-н Премиера  не се променя никога – „Единственото, което искам от вас, е да МЪЛЧИТЕ!" И те го послушаха – министрите му замлъкнаха, гражданите потънаха в мълчание, медиите – също, те и без това не споделяха гениалности по негов адрес. И в общи линии, който проговори, губи играта. Помните една стара детска игра „Мълчанка”. Аз все пак бих обърнала внимание – нека правим разлика между  това да мълчим от инат и от глупост. Борисов има „много приятели” – от детството, от пясъчника, от улицата в Банкя, от футболното игрище, от бойните изкуства, от пожарникарското училище, от МВР, той не изпраща „молби за приятелство”. Публикува снимки със себе си, със себе си на младини, със себе си на терена, със себе си в униформа, със себе си в залата, със себе си на плажа, със себе си в Европа. Интересни албуми, разнообразни и с душа. А редовно играе на „Mafia wars” и е сред най-добрите, разбира се.

-    Яне Янев – Всяка сутрин се публикува протокол от очната ставка, която минава в 9.00 ч. в ДАНС. После се публикуват снимки от всички „консервни заводи” в страната. В описанието му са цитирани свежи мисли на консерватори, а в бележки – публикува списък на всички граждани, които предстоят да бъдат уличени в корупция. Дори и да няма сведения за тях, ще се намерят!

-    Красимир Каракачанов – Всяка сутрин пише, че не е пожизнен председател на ВМРО, но и това скоро може да се уреди. В снимките му често може да се видят снимки на някой бунт, митинг, шествие, протест... или български (македонски) войвода. В бележките си публикува по една страница на ден от досието си на агент Иван. Е, понякога ги редува с прессъобщения от прессекратирата на Президента на Републиката.

-    Ахмед Доган – Всяка сутрин пише в колко и по коя телевизия има излъчване на поредния турски сериал, от колко са повторенията и къде. Видео материалите му винаги са с емисията „новини на турски език” по националната телевизия. Всички снимки са на различни яхти с различни, но хубави жени. В бележки публикува –философски трактати и резюмета на новите заведения, ресторанти, барове.

-    Симеон Саккскобурготски – Всяка сутрин пише, че България можеше, може и ще може да се оправи за 800 дни. Снимките му са предимно архивни – с царската фамилия отпреди 50-60 г. В бележки публикува упражнения по българска граматика. Рядко разпраща каквото и да било, но понякога се изкушава – през интернет моли неговите братовчеди по цял свят да го подкрепят когато реши да се кандидатира за председател на ЕС през 2056 г.

-    Анастасия Мозер – Всяка сутрин госпожата напомня кои са автентичните земеделци. Публикува снимки с баща си, със съпруга си от Америка, а в бележки пише съчинения на френски език, смислени и литературно издържани. Поддържа добре фермата си във виртуалната игра „Farmville”, и прибира бездомните крави, овце, патици...

Замислям се кои са общите познати на всички описани политически лидери. Вярвам, че те помежду си са се „сприятелили” виртуално. Може би Facebook е единственото място, на което можете да видите Станишев, Борисов и Костов „приятели”. И после не искате да вярваме, че „в България всички са братовчеди, а шурубаджанащината липсва. Да, бе, да!

Така от регистър на „приятелствата”, facebook ни дава информация какво е лицето на българската политика –faceLOOK. Всички се познават, приятели са, коментират постингите и бележките си, харесват снимките и албумите си и подемат различни каузи. И това ако не е политическа шизофрения!


Тагове:   ирония,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: speechless
Категория: Лични дневници
Прочетен: 163985
Постинги: 58
Коментари: 191
Гласове: 533
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930